Prokupacki filmski festival - ProFiFest

Nedostatak Bioskopa, kao i nepostojanje filma kao predmeta u školi, onemogućava mladima da spoznaju ovu umetnost. Da bi mladi mogli da vide nešto od ovog sadržaja, moraju da idu u Niš., ili čak i do Beograda. Ovo je prilika da se u Prokuplju, pogledaju najnovija kratka filmska ostvarenja iz celog sveta. Poslednjih godina, po istraživanjima, opada posećenost publike na festivalima svuda u svetu. Upravo zbog toga i zbog upoznavanja mladih sa filmom, uveli smo rad sa njima u svim osnovnim i srednjim školama, koji su potencijalna publika i koji će se animirati prikazivanjem festivalskih filmova i razgovorom o značaju Festivala. Pored rada sa mladima u Prokuplju, Film klub Prokuplje je prvi koji je krenuo sa animiranjem publike iz ruralnih sredina, koji su totalno isključeni od svih dešavanja, a naročito kulturnih.
Prokupački filmski festival pruža publici priliku da pogleda najnovije svetske kratke filmove i kroz prateće radionice i kulturno-obrazovni program čini dostupnim kinematografsku i audio vizuelnu kulturu i populariše film. Pored četiri kategorija u kojima učestvuju filmovi iz celog sveta (kratki igrani, animirani, dokumentarni i eksperimentalni film) postoji i kategorija „domaći film“ koja omogućava domaćim autorima da se takmiče i prikažu svoja dela van „bogatih“ svetskih produkcija. Od 2018. godine ovaj Festival jedini u Srbiji ima i kategoriju “ženski filmski rukopis” u kojoj se prikazuju dugometražni filmovi žena autora. Na adresu festivala stiže na hiljade filmova iz svih krajeva sveta, a to pogleda mnogobrojna publika u Prokuplju, ali i u ostalim gradovima u Srbiji i regionu, jer ekipa organizuje Turneju u okviru koje se prikazuju najbolji filmovi u preko 30 gradova. Upravo sve ovo svrstava ovaj kulturni događaj na mapu najznačajnijih i najvećih u ovom delu Srbije.

9. Prokupački filmski festival - ProFiFest 2020

Selektori su izabrali filmove koji će se takmičiti za jednu od nagrada ProFiFesta, a oni su, kao i svake godine, podeljeni u pet kategorija: kratki igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni i domaći film.

Preuzmite spisak selektovanih filmova

Planirani datum održavanja ProFiFesta je od 3. do 6. juna 2020. godine, ali zbog trenutne pandemije Korona virusa u svetu, Festival je više puta odlagan i održan tek u septembru. Festival je održan u nešto izmenjenom izdanju zbog trenutne situacije, delom online, a delom na otvorenom.

Žiri koi su činili Ana Marija Rosi (reditelj), Vesna Čipčić (glumica) i Nikolina Vučetić Zečević (producent) proglasio je za najbolji film ProFiFesta i dodelio Granpri filmu "Gando" iranskog reditelja Teymoura Ghaderija. Ostale nagrađene filmove možete videti u odeljku vesti.

Galerija slika

Film klub PK

Ekukacija dece i mladih o širenju građanske kulture, očuvanju životne sredine i poštovanju različitosti snimanjem i emitovanjem filmova, organizovanjem tribina i radionica pretežno na teritoriji Prokuplja, ali i širom Srbije i celog sveta.

Kontakt

Produkcija video spotova, reklama, filmova, emisija, prezentacija i drugih događaja.

Address: Prokuplje, Serbia
Telephone: +381 63 813 0 714
Facebook: https://www.facebook.com/filmclubprokuplje
Twitter: https://twitter.com/FilmClubPK
E-mail: office@filmclub.org.rs